نانو حسگرهای تشخیص سرطان دستاورد جدید محققان ایرانی
تهران. پنجشنبه، 14 اگوست 2014 میلادی برابر با 23 مرداد 1393 هجری خورشیدی. ایرتاگ- خبرگزاری تلگراف ایران. به گزارش خبرنگار خبرگزاری،
محققان رشته مهندسی مواد ایران موفق به ساخت حسگرهای زیستی از مواد نانوساختار با قابلیت تشخیص سریع بیماری سرطان شدند که با هزینه کمی قابل تولید است.
بنابر این گزارش، دکتر حانیه فیاض فر، دکتر عبدالله افشار، دکتر ابوالقاسم دولتی از اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف و معصومه دولتی از مرکز تحقیق دانشگاه علوم پزشکی قم گروه تحقیقات و تولید این حسگر ها را تشکیل می دهند.
به گفته دکتر حانیه فیاض فر، دانش آموخته مهندسی مواد از دانشگاه صنعتی شریف، در ساخت این نانوحسگر زیستی، از رشد الکتروشیمیایی نانوذرات طلا بر روی نانولوله های کربنی منظم بهره گرفته شده است.
یکی از معروف ترین ژن ها در تحقیقات سرطانی ژن تومور( تی پی53 )
است که رشد تهاجمی چندین نوع سرطان به جهش های این ژن نسبت داده می شود. بنابراین تشخیص و بررسی توالی ویژه این ژن می تواند برای مشاهده پیشرفت سرطان و درمان بیمار مفید باشد.
از این رو ساخت یک حسگر زیستی بسیار حساس و توسعه روش های تشخیص سریع ( دی ان آ )
برای تشخیص اولیه سرطان بسیار اهمیت دارد و در میان روش های موجود، حسگرهای زیستی الکتروشیمیایی امکان انجام این امر را فراهم می کنند.
هدف از این پروژه ساخت و بررسی یک نانوحسگر زیستی فوق حساس در تشخیص سریع توالی های پدیده ی (هیبریداسیون) مربوط به جهش ژن های سرطانی از جمله ژن تومور( تی پی53 ) است.
روش تولید ساده، هزینه پایین، پاسخ سریع، حساسیت بالا و گستره تشخیص خطی گسترده از ویژگی های نانوحسگر زیستی حاصل به شمار می رود. همچنین حسگر حاصل از پایداری 14روزه، از قابلیت تولید مجدد برخوردار است.
بخشی از نتایج این تحقیقات گروه در مجله علمی ( انالایتیکا چیمیکا اکتا ) منتشر شده است.